کنجاله جرم ذرت (CGM) محصول جانبی صنعت تولید روغن ذرت است که غنی از پروتئین میباشد.آلبومین جزء اصلی تشکیل دهنده پروتئین CGM است. ساختار سه بعدی آلبومین در شکل زیر نمایش داده شده است. دامنه های I، II و III به ترتیب با رنگ های قرمز، آبی و سبز نشان داده شده اند. هر دامنه از دو زیر دامنه A و B تشکیل شده است. توالی آمینواسیدها در زنجیرههای پپتیدی A و B متفاوت است.آلبومین ذرت غنی از آمینواسیدهای لیزین و تریپتوفان میباشد. در این پژوهش، ابتدا شرایط استخراج آلبومین از CGM در نسبت جرمی 1:11 CGM به آب، زمان استخراج 2.5 ساعت و دمای استخراج 35 درجه سانتی گراد بهینه گردید، که از آن بازدهی استخراج 38% حاصل گردید.
آنالیز FTIR نشان داد که آلبومین استخراج شده حاوی باندهای پروتئینی آمید نوع A، B، I، II و III است. خواص عملکردی نشان داد که آلبومین دارای ظرفیت نگهداری آب نسبتاً بالا (2 میلی لیتر بر گرم) و ظرفیت نگهداری روغن پایین (0.6 میلی لیتر بر گرم) میباشد. آلبومین CGM دارای محتوای لیزین بالاتر (%5.6) نسبت به دانه کامل ذرت (2.73) است و ارزش تغذیهای آن با استانداردهای FAO/WHO مطابقت دارد. فعالیت مهار رادیکال هیدروکسیل و DPPH آلبومین در غلظت 2 میلی گرم بر میلی لیتر به ترتیب 91% و 92% بود. با توجه به فعالیت آنتی اکسیدانی بالا،ظرفیت امولسیون کنندگی و محتوای بالای لیزین ، آلبومین استخراج شده از CGM میتواند به عنوان یکی از اجزاء جدید در فرمولاسیون مواد غذایی به کار گرفته شود.
ساختار مولکولی آلبومین با باندهای پروتئینی آمید نوع A، B، I، II و III
Ref. 1: Wang et al. (2022).Extraction optimization and functional properties of corn germ meal albumin protein as a potential source of novel food ingredients
Journal of food processing and preservation, 46,16218
Ref. 2: Belinskaia et al., (2021). Serum Albumin. Encyclopedia, 1, 65–75
نویسنده: آرمین فشی